Κατά της ανεξιβλακείας

Του Ωρυβάτη

Ήταν το 313 μ.Χ., στο σημερινό Μιλάνο, που υπογράφηκε το διάταγμα της ανεξιθρησκίας και απαγόρευσε τους διωγμούς κατά των Χριστιανών στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτό λίγη σχέση έχει με το κείμενο αυτό, εκτός ίσως από τον τίτλο που το θυμίζει. Αλλά είχε ενδιαφέρον ως εισαγωγή να θυμηθούμε λίγη ιστορία. Είναι ένας τρόπος να χτυπηθεί η βλακεία.

Η αλήθεια είναι ότι λίγα πράγματα είναι πιο απελπιστικά από τη γνήσια βλακεία, αλλά και πιο γνησίως βλακώδη από την απελπισία. Βλακεία – απελπισία σχηματίζουν το φαύλο κύκλο του ψευδοχαρούμενα μνησίκακου ανθρωποκτόνου μίσους. Με ακρίβεια. Άρα ένας αγώνας κατά της βλακείας είναι και αγώνας κατά της απελπισίας. Δεν αναφερόμαστε φυσικά, όταν μιλάμε εδώ για τη βλακεία, στο είδος της εξυπνάδας που ντύνεται το πρόσχημα της χαζομάρας, που χαρούμενα και περιπαικτικά αγνοεί την αδιάλλακτη, αληθινή και φαινομενικά ανίκητη βλακεία. Είναι και αυτός ένας τρόπος να μετριασθεί το κακό.

Τζιχάντ κατά της βλακείας. Ιερός πόλεμος ας κηρυχτεί κατά του φαύλου κύκλου. Και τότε ίσως δούμε κάποιο θαύμα. Γιατί, αν μη τι άλλο, αν δεν πιστεύεις σε θαύματα, τότε σε τι πιστεύεις;

Έτσι και αλλιώς η βλακεία απεχθάνεται τα θαύματα, δεν μπορεί να πιστέψει σε αυτά. Αντιστέκεται. Αλλά το θαύμα είναι η τομή, στη συλλογική και ατομική ιστορία. Ψάξε και θα δεις ότι η ιστορία είναι διάσπαρτη από αυτά, ίσως και η ζωή σου.

Αλλά τόσο απασχολημένοι να δούμε το δοκάρι στο μάτι του άλλου, ξεχνάμε την ακίδα στο δικό μας μάτι. Βέβαια είχε ειπωθεί κάπως ανάποδα πριν πολλά χρόνια… ίσως όμως αυτό που μας φαίνεται δοκάρι στο μάτι μας να είναι μόνο μια ακίδα. Και είναι στην προσπάθεια να βγάλουμε την ακίδα μας που ανοίγουμε το δρόμο για το θαύμα.

Γι’ αυτό να ξέρεις:

Αν ευθύνονται οι άλλοι και είσαι μίζερος, είναι επειδή είσαι βλάκας. Αλλά μην απελπίζεσαι, είναι κάτι που ξεπερνιέται. Ένα μικρό θαύμα χρειάζεται.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s