Περί απομάγευσης του κόσμου και άλλες θεωρίες συνωμoσίας

Του Ωρυβάτη

Συμβαίνει δίπλα μας, κάθε μέρα που περνά και κάθε ώρα. Κατά μια απρόβλεπτη πορεία ο κόσμος αλλάζει σταθερά και χωρίς επιστροφή. Απ την άλλη όλα μοιάζουν αναλλοίωτα, παγιωμένα και σταματημένα. Παράδοξο. Τι συμβαίνει;

Ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά για το πιο hot θέμα: απομάγευση του κόσμου.

Πώς αλλιώς όμως να ξεκινήσουμε αυτή τη δοκιμή παρά με μια tour στις θεωρίες συνωμοσίας. Θεωρίες κατ’ ευφημισμόν φυσικά, γιατί δεν υπάρχει πιο πραγματικό πράγμα από μια συνωμοσία. Δε αναφέρομαι φυσικά σε πολιτικές ή οικονομικές συνωμοσίες. Αυτές φυσικά υπάρχουν (και πάντα θα υπάρχουν όσο βαστά αυτός ο κόσμος) και πάντα αποτύχαιναν. Είναι καταδικασμένες να αποτυχαίνουν.

Μιλάμε επόμενως για συνωμοσίες διαφορετικές. Τις αποκαλούμενες (λανθασμένα) συμπτωματικές ή τυχαίες. Είναι στην πραγματικότητα οι ανόητες.Η ανοησία, και εδώ μπαίνουμε σε βαθιά νερά εξ’ αρχής, είναι το κυριότερο συστατικό για μια επιτυχημένη συνωμοσία. Ναι! Δείτε το και στη μαγειρική. Έχουμε π.χ. σε μια κουζίνα μια έμπειρη νοικοκυρά ή και μια καινούρια μαγείρισσα. Παρακολουθήστε την όταν βρείτε μια ευκαιρία. Δε δείχνει ποτέ την αναμενόμενη σοβαρότητα γι’ αυτό που κάνει. Πέραν του ότι συχνά κάνει λάθος σε κάποιο συστατικό, θα δείξει επίσης την απαιτούμενη επιδεξιότητα ώστε να μη βγει πολύ σοβαρό το φαγητό της. Όντως συμβαίνει αυτό. Ακόμα και τα πιο σοβαροφανή φαγητά, μια ομελέτα ας πούμε ή οι μπάμιες, σε επιδέξια χέρια χάνουν κάθε ίχνος άκαμπτης αυστηρότητας κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας τους. Και αυτό είναι φανερό ότι έχει μια σαφή επίδραση και στη γεύση. Δεν κοροιδεύω. Επειδή δυσκολεύεσαι να με ακολουθήσεις και θα έχεις δικαιολογημένες αμφιβολίες γι’ αυτά που γράφω, θα μιλήσουμε επιστημονικά, έτσι ώστε να μη ξεφύγουμε και από το θέμα της απομάγευσης (και φυσικά να καταλήξουμε στην επαναμάγευση προς το τέλος).

Αναφερθήκαμε στη μαγειρική, όχι τυχαία και ελπίζω αρκετά ανόητα, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στις συνωμοσίες. Μένει μόνο να συνδέσουμε αυτά τα δύο θέματα με κάποιο τρόπο. Θα πάρουμε ένα δάνειο επομένως από το χώρο των μαθηματικών, υποσχέθηκαμε εξ’άλλου ότι θα μιλήσουμε επιστημονικά. Θα χρειαστεί λοιπόν, χάριν σαφήνειας, να πάρουμε υπ’όψιν τον παράγοντα Χ. Αμέσως φυσικά δημιουργούνται καινούρια ερωτήματα, καθώς φαίνεται να γίνεται πιο πολύπλοκη η ανάλυση μας. Ας αναφέρουμε επομένως μερικές εισαγωγικές πληροφορίες για τον παράγοντα Χ. Ο παράγοντας Χ:

Α. Βρίσκεται στη φύση αλλά και σε προϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Β. Σημαντικές ποσότητες του περιέχονται στο αλάτι, το νερό, τη μαρμελάδα και αλλού. Για τη μερέντα είναι αμφιλεγόμενο.

Γ. Κατά φύσιν είναι άοσμος, άγευστος και άχρωμος. Τα χαρακτηριστικά του βέβαια τροποιούνται αναλόγως των συνθηκών και του τρόπου μαγειρέματος.

Δ. Δεν ανιχνεύεται εύκολα.

Ε. Δεν μπορεί να καταμετρηθεί.

ΣΤ. Θεωρείται ότι η οργανική ύλη είναι καλός αγωγός του.

Με αυτά τα στοιχεία για εφόδια ας προχωρήσουμε βαθύτερα στο σχολιασμό μας. Αναφερθήκαμε στις ανόητες συνωμοσίες αρχικά. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι όπως είναι σημαντικό συστατικό των περιποιημένων φαγητών ο παράγοντας Χ, το ίδιο συμβαίνει και με τις εν λόγω συνωμοσίες. Συστατικό δηλαδή των πετυχημένων συνωμοσιών είναι ο παράγοντας Χ, και αυτό ας το θυμόμαστε. Θα διστάσουμε να τον ονομάσουμε παράγοντα «ανοησίας», για λόγους που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στον παρόν κείμενο, καθώς θα βγούμε εκτός θέματος.

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή τη στιγμή, θα σου έχει δημιουργηθεί η εύλογη απορία: τί είναι οι ανόητες συνωμοσίες; Και επίσης: γιατί να σχετίζονται με την απομάγευση του κόσμου;

Ωραία λοιπόν, συνεχίζουμε.

Όπως είπαμε νωρίτερα, κακώς αναφέρονται από ορισμένους ως τυχαίες ή συμπτωματικές, καθώς στην επιτυχή ολοκλήρωση μιας εν εξελίξει συνωμοσίας ούτε η τύχη παίρνει μέρος ούτε οι συμπτώσεις. Είναι θέμα ανθρώπινης ελευθερίας. Και ανοησίας. Δηλαδή Χ2, στην ιδανική περίπτωση. Γενικά θεωρείται ότι όσον αφορά τις έξυπνες συνωμοσίες η οργάνωση και ο συχνός έλεγχος θα εγγυηθούν την επιτυχή πορεία τους. Το αντίθετο όμως ισχύει για τις ανόητες, που είπαμε ότι είναι οι μόνες που πετυχαίνουν. Αυτό βέβαια που τις χαρακτηρίζει και συνεργεί στην επιτυχία τους είναι κάτι διαφορετικό, είναι η ετοιμότητα. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, αυτή η ετοιμότητα είναι μια α-νόητη ετοιμότητα.

Εδώ θα μας βοηθήσει η ετυμολογία της λέξης συνωμοσία, μήπως ταυτόχρονα μπορέσουμε και γίνουμε και πιο έτοιμοι-ετοιμόλογοι: Συνωμοσία: συν- + -ωμότης < ὄμνυμι = ορκίζομαι, δίνω τον λόγο μου.

Έχουμε λοιπόν μια συλ-λογική πράξη. Αυτό βεβαίως ανατρέπει την αρχική εικόνα της συνωμοσίας. Δεν πρόκειται ούτε για συμβόλαιο που γίνεται στα σκοτεινά, ούτε για μυστικές οργανώσεις. Είναι δηλαδή κάτι που μπορεί να γίνει και στα φανερά απλά μιλώντας, και απαιτεί τουλάχιστον δύο! Και φυσικά τη χρήση του λόγου, με ετοιμότητα.

Είδαμε λοιπόν ότι από τη μια έχουμε συνωμοσίες έξυπνες και από την άλλη ανόητες. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο, όσο πιο έξυπνη είναι η συνωμοσία τόσο πιο πολύ μας απομαγεύει, εμάς και τον κόσμο μας. Μας στερεί μια πνοή ετοιμότητας, μια λογική α-νοησία. Με μαθηματικούς όρους αυτό σημαίνει Χ0! Εξ’ άλλου Χ0=1, δηλαδή απουσία οποιασδήποτε ανάγκης για ετοιμότητα, όλα προβλέψιμα και παγιωμένα. Αυτή είναι λοιπόν η αξιωματική αρχή της απομάγευσης.

Είχαμε αναφέρει σε κάποιο σημείο ότι θα καταλήξουμε στην επαναμάγευση. Και έτσι θα κάνουμε, όμως για να μην σε κουράσω περισσότερο γιατί ήδη είπαμε πολλά, θα αναφέρω καταλήγοντας ότι αυτή η επαναμάγευση δεν έχει κάποια σχέση με μαγγανείες, ρομαντισμούς κτλ. Είναι ρεαλιστικότατη και σπιρτόζα. Αλλά σε όλα αυτά θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάλυση. Σας ευχαριστούμε για την επιμονή.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s